Par Alu

Alus vēsture

Alus ir viens no vecākajiem pasaules dzērieniem. Zinātnieki uzskata, ka alus ir radies nejauši. Alus ir labības produkts. Pateicoties maizes pagatavošanai, iespējams, ir cēlies arī alus. Viena no versijām vēsta, ka maizīte traukā atstāta zem klajas debess, un, uzlīstot lietum, tā izmirkusi. Pēc kāda laika cilvēks remdējis slāpes no trauka un patīkami apreibis. Daži zinātnieki uzskata, ka pirmais alus pasaulē radās nejauši no salda medus dzēriena. Ir vēsturiski pierādīts, ka jau 3000 g. p.m.ē. Ēģiptē tika gatavots alum līdzīgs dzēriens no graudu iesala. 

 

Par alus darīšanu Latvijas teritorijā ir ziņas jau no 13. gadsimta. Zināms, ka 1386. gadā Rīgā nodibināta Alus un vīna nesēju brālība, kas pastāvēja līdz pat 19. gadsimta otrajai pusei.

Mūsdienās Latvijā lielākās alus darītavas ir Aldaris un Cēsu alus, taču iecienīti ir arī mazo alus darītavu ražojumi. Lai arī sarucis vispārējais alus patēriņš, pēdējos gados līdz ar pasaules tendencēm pieaudzis arodalus (craft beer) tirgus segments, kura izaugsmi nākamajos trīs gados paredz 12% apmērā. 

Lielākie alsu dzērāji pasaulē (uz 1 iedz.) ir Čehija, kurai seko Austrija, Vācija, Polija un Īrija. Arī Latviju var saukt par alus dzeršanas lielvalsti- Latvija ierindojas 22.vietā pasaulē ar izdzertiem vidēji 75l alus uz 1 cilvēku gadā.

Alus gatavošana

Katram alus darītājam ir sava individuāla, noslēpumā turēta alus pagatavošanas recepte, taču alus gatavošanā viens no svarīgajiem komponentiem vienmēr ir ūdens. Ūdens kvalitāte tieši ietekmē alus garšu. Graudu iesalu Eiropā pagatavo no miežiem vai kviešiem. Graudus iemērc ūdenī un diedzē, līdz tiem izdīgst asniņi. Dīgstošā graudā ir vairāk cukura, tas labvēlīgi ietekmēs alkohola parādīšanos. Nākošā stadija ir graudu žāvēšana. Ja ražo tumšo alu, tad graudu žāvēšana (grauzdēšana) notiek daudz ilgāk un ar lielāku temperatūru, līdz graudi kļūst brūni vai pat melni.
Iesalu samaļ, pievieno ideālu ūdeni un vāra. Gluži kā zupu. No graudiem ūdenī sāk izdalīties cukurs un citas vielas, kā rezultātā rodas graudu misa, duļķaina zupa. Misu atdala no cietajiem komponentiem (drabiņām) un vāra apmēram 2 stundas kopā ar apini. Apinis ir augs, kam piemīt antiseptiskas īpašības, bez tam apiņi būtiski ietekmē alus aromātu un garšu. Apinis alum piešķir patīkamu rūgtumu. Ja nebūtu apiņu, tad alus ātri saskābtu.

Pēc vārīšanas, atkarībā no vēlamā alus veida, jaun-alu atdzesē līdz noteiktai temperatūrai. Atdzesētam alum pievieno baktērijām bagātu alus raugu, rezultātā alus uzsāk savu fermentācijas procesu. Pēc fermentācijas alu dzert vēl nevar. Tam ir jānostāvas kādu laiciņu. Jānogatavojas.
Biežāk alu fermentē pie temperatūras +5 +8C. Šāda alus nogatavošanu dēvē par zemo fermentāciju, bet alus fermentēšanu pie temperatūras + 15 un augstāku, dēvē par augšējo fermentāciju. Dažādu fermentāciju rezultātā rodas dažādas alus šķirnes. Jo augstāka alus radīšanas temperatūra, jo aktīvākas kļūst rauga baktērijas. Alus nogatavināšana agrāk notika koka mucās pie noteikta gaismas daudzuma, mūsdienu rūpnīcās alus nobriest metāliskās cisternās. Kad alus ir nobriedis to filtrē.

Populārākie alus veidi

Eils (Ale)

Eilu ražošanas sistēmu izgudroja angļi 17. gadsimtā. Pateicoties alus fermentācijai istabas temperatūrā, rauga aktīvas darbības rezultātā, Eilu grupas alus ļoti ātri nogatavojas un ir baudāms uzreiz pēc fermentācijas. Parasti Eili tiek pagatavoti ar lielu daudzumu apiņu, kas alum piešķir izteiktu rūgtu garšu. Eilu veidi ir nedaudz tumšāki un ar lielāku alkohola saturu, salīdzinājumā ar Lager tipa alus veidiem. Ale grupas aliņus ir jāuzglabā un jāpasniedz +10 +18 °C.

Lāgeris (Lager)

Lāgeris ir populārākais alus veids Latvijā. Lāgera alu ilgstoši vāra, kā arī pakļauj dubultai raudzēšanai, kas var notikt vairākus mēnešus pie zemas temperatūras +6 +8c (zemā fermentācija). Alus pagatavošanā izmanto mazāk aktīvu alus raugu, kuru dēvē par Lāgera raugu. Lāgera alus pagatavošanas sistēma vairāk līdzinās vīna pagatavošanai. Pārsvarā Lāgera tipa ali ir gaiši dzelteni, taču ir sastopamas arī tumšās alus šķirnes. Pagatavošanā izmanto mazu daudzumu apiņu, kā rezultātā alum ir maiga, viegla garša. Lager tipa alu pasniedz maksimāli atdzesētu.

Porteris (Porter)

8. gadsimtā Londonas alus krogos (Ale- House) bija pieņemts pasūtīt pinti „Three threads”. Šis bija trīs alus šķirņu sajaukums, kur viens no aliem bija „twopenny” ,tā saucamais lētais, stiprais alus. 1720. gadā aldaris vārdā Harvūds (Harwood) izdomāja pagatavot alu, kurš apvienotu visas trīs garšas. Alu viņš nosauca par „Entire”(Apvienotais). Alus bija ļoti populārs nēsātāju vidū un tāpēc to drīzumā nosauca par porteri. Vārds „Porter” tulkojumā nozīmē nesējs jeb pavadonis. Porteris ir stiprs, tumšas krāsas alus ar izteiktu apiņu rūgtumu un augstu, apmēram 10 % blīvumu. Dažkārt alus pagatavošanā izmanto dedzinātu cukuru (karameli).

Stauts (Stout)

Šī grupa sevī ietver vistumšākos pasaules alus. Iesalu pagatavo no stipri grauzdētiem graudiem. Biežāk kviešiem. Alum piemīt izteikta apiņu garša. Stautu pārsvarā gatavo Anglijā. Pašu tumšāko Staut grupas aulu dēvē par „ Extra Stout”. Starp citu, populārais „Guinness” arī ir Extra Stout alus. Īpaši iecienīts alus ir Īrijā, kur to dēvē par „Irish Stout”. Pasaulē ir satopami Oatmeal Stout alus veidi, kuri ir pagatavoti ar auzām. Pastāv arī izteikti saldi Stout paveidi, kā Milk Stout (piena stiprais), Sweet Stout (saldais stiprais), Dry Stout (stiprais sausais).

Pilzenes (Pilsener)

Pirmo reizi Pilzenes tipa alu pagatavoja Čehijā 1842. gadā Pilzenes pilsētā. Šis bija pirmais caurspīdīgais alus pasaulē. Maigā, gaišā alus pagatavošanas tehnoloģija ir saglabājusies līdz mūsdienām un to pielieto ļoti daudzi alus ražotāji. Ļoti izplatīti Pilsner tipa ali ir Amerikā. Alus pagatavošanā ļoti svarīgs ir ūdens. Uzskata, ka tieši Pilzenes pilsētas tuvumā ir vismīkstākais ūdens pasaulē.

Bezalkoholiskais

Lai radītu bezalkoholisko alu no sākuma tiek radīts alkoholisks un pēc tam ar speciālas iekārtas palīdzību tiek atdalīts spirts.

Gaišie ali

29.99€ / mēnesī

  • Saņem 6 unikālus gaišos alus katru mēnesi tikai par 29.99€
  • Piegāde līdz mājas durvīm bez maksas
  • Saņem aprakstus par katru alus darītavu un alu, kas iekļauts izlasē
  • Atsakies jebkurā laikā
  • Nākamā piegāde no 11. līdz 15. oktobrim

Alus MIX

29.99€ / mēnesī

  • Saņem 6 dažādus alus katru mēnesi tikai par 29.99€
  • Piegāde līdz mājas durvīm bez maksas
  • Saņem aprakstus par katru alus darītavu un alu, kas iekļauts izlasē
  • Atsakies jebkurā laikā
  • Nākamā piegāde no 11. līdz 15. oktobrim